ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΕΣ

Wash me throughly

G.F.Handel (1685 - ­1759)

Επίπεδο Δυσκολίας 2

1

Ο στίχος του σύντομου αυτού ύμνου προέρχεται από τον Ψαλμό 51 (Miserere) της Π. Διαθήκης. Πρόκειται για τον τελικό ψαλμό που ακούγεται τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Παρασκευή στην Εκκλησία της Αγγλίας. Η γλώσσα είναι Αγγλική.

 

Ο στίχος

Wash me throughly

From my wickedness

And cleanse me

Cleanse me from my sin

Πλύνε με επιμελώς

από την ανομία μου

και καθάρισέ με

από την αμαρτία μου

 

 

Η διδασκαλία

Πρόκειται για ένα δίφωνο ύμνο-­αντίφωνο για όμοιες φωνές και συνοδεία πληκτροφόρου οργάνου (πιάνο – όργανο ή αρμόνιο).

Η φωνή της άλτο διασταυρώνεται διαρκώς με τη σοπράνο και κινείται στην ψηλή της περιοχή, στοιχείο που προϋποθέτει η χορωδία να έχει και στις δύο φωνές παιδιά με την ίδια έκταση των φωνών. Ο μαέστρος μπορεί να αναμείξει τις φωνές των δύο ομάδων για το συγκεκριμένο τραγούδι, ώστε να πετύχει καλύτερη ομοιογένεια ήχου.

Προσοχή χρειάζεται στην καλή εκμάθηση των επιμέρους φωνών στα σημεία διασταύρωσης πριν ο μαέστρος της ενώσει. Επίσης απαραίτητη είναι η χρήση της χορωδιακής αναπνοής για να μη διακόπτεται η ροή των μεγάλων φράσεων. Μια δυσκολία παρουσιάζουν τα σημεία στα οποία οι δύο φωνές καταλήγουν σε ταυτοφωνία (μέτρα 37,57,79) και πρέπει να ενωθούν προετοιμασμένα.

Στα μέτρα 13-­14 για τη σοπράνο και 22-­23, 68-­72 για την άλτο χρειάζεται cresc. στην εκτέλεση της κρατημένης νότας για να προβληθεί η αρμονία του έργου και να μην πέσει τονικά η κρατημένη νότα.

Τέλος χρειάζεται προσοχή στην ορθή προφορά της αγγλικής γλώσσας και κυρίως στην καθαρή εκφορά των τελικών συμφώνων των λέξεων και των διφθόγγων (π.χ. η λέξη wick-­ed-­ness, πρώτη συλλαβή προφέρεται γου – ι και όχι γι ή γου, λέξη my μα-­ι και όχι μα κ.ο.κ.) Το έργο διευθύνεται σε τρεις κινήσεις

Ο συνθέτης

Γερμανός συνθέτης από την Halle που έζησε κατά την ύστερη περίοδο της Μπαρόκ εποχής, σύγχρονος του Μπαχ. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αγγλία και απέκτησε την αγγλική ιθαγένεια το 1726. Συνέθεσε concerti grossi, όπερες και ορατόρια. Το πιο διάσημο έργο του είναι το ορατόριο «Μεσσίας». Επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους συνθέτες, μεταξύ των οποίων οι Χάυντν, Μότσαρτ και Μπετόβεν, ενώ το έργο του συνέβαλε στη μετάβαση από τη Μπαρόκ στην Κλασσική περίοδο. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν περίπου 50 όπερες, 23 αγγλικά ορατόρια και πολλές συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής καθώς και ορχηστρικά έργα.


Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Wash me throughly - Παρτιτούρα
Ενημέρωση: 21-12-2016 22:47 - Μέγεθος: 98.38 KB
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Σημειώσεις Διδασκαλίας σε Αρχείο
Ενημέρωση: 23-12-2016 14:32 - Μέγεθος: 124.31 KB

Newsletter